Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres jesen

Attivo Kupres jesen

Attivo Kupres zima

Attivo Kupres zima

Attivo Kupres zima

Attivo Kupres zima

Newsletter

Dani turizma 2012. godine

 

Izvješće o Danima turizma-Kupres,2012

U periodu od 30.11.2012 - 01.12.2012. godine održana je internacionalna manifestacija: Dani turizma, Kupres 2012. godine. Glavni organizator cijelokupne manifestacije je Udruga za poduzetništvo, agroturizam i žene, Attivo, Kupres. Prvi dan održana je internacionalna konferencija pod nazivom: Turizam i ruralni razvoj, a drugi dan je održan sajam domaćih tradicijskih proizvoda.

Opće je mišljenje da je ova manifestacija vrlo uspješno organizirana,te da se manifestaciji odazvao veliki broj učesnika,među kojima su nazočili brojni predstavnici relevantnih institucija,vladinih i nevladinih organizacija,privatnih tvrtki i obiteljskih gospodarstava.Početak radaPrve internacionalne konferencije otvorio je premijer Vlade Feredacije BiH,gospodin Nermin Nikšić.

U radu Prve internacionalne konferencije učestvovali su između ostalih: premijer Vlade Federacije BiH, gospodin Nermin Nikšić, ministrica Federalnog ministarstvaokoliša i turizma, gospođa Branka Đurić,predsjednica Foruma Jadransko jonskih komora,gospođa Jadranka Radovanić, predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH, gospodin Jago Lasić i gl. tajnica GK FBIH, gospođa Željana Bevanda,podpredsjednik Hrvatske gospodarske komore gospodinŠime Vidulin i gospođa Martina Velnić-Župić, glavna tajnica Hrvatske gospodarske komore, direktor Odraza, gospodin Safet Daut, predsjednica Asocijacije Organsko u BiH, prof. Azra Hadžić, direktorica Gender centra u Federaciji BiH, gospođa Ana Vuković, predsjednica HGKŽK Pula, gospođa Jasna Jaklin, predsjednik HGKŽK Šibenik gospodin Petar Škender, predsjednica HGK ŽK Dubrovnik, gospođa Terezina Orlić, direktor REDAHa Mostar, gospodin Ivan Jurilj, te mnoge članice Hrvatske udruge Krug i Bosansko hercegovačke mreže poslovnih žena" Dunje”, gospođa Gordana Gajić,ispred komore Novi Sad i  voditeljica projekata EU, mnogi drugi učesnici-e iz Zemlje i inozemstva.

Ispred domaćina organizatorau radu konferencije su aktivno učestvovali i načelnik Općine Kupres, gospodin Perica Romić i gospođa Slava Jukić, direktorica TZ HBŽ-e.

Za iznimno veliki doprinos u organiziranju manifestacije,Udruga ATTIVO,Kupres i domaćin Općinski načelnik ,Kupres,uručili su zahvalnice: premijeru FBIH,gospodinu Nerminu Nikšiću, ministrici FMOITa, gospođi BrankiĐurić, predsjedniciAIC, gospođi Jadranki Radovanić.

Zahvalnica je uručena i domaćinu Tomislavu Bagariću, direktoru Adria Ski.

.

Saopćenja drugih o Danima turizma

 

 

Na Kupresu održani „Dani turizma" 30.11.2012. Ured Vlade Federacije za odnose s javnošću Alipašina 41 Sarajevo

U prepunoj dvorani hotela „Adria ski" na Kupresu, danas je svečano otvorena Prva međunarodna konferencija pod nazivom „Turizam i ruralni razvoj" u sklopu „Dana turizma - Kupres 2012". Ovaj dvodnevni događaj otvorenim je proglasio premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, a nazočila je i federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić. Manifestaciju je organizirala Udruga za poduzetništvo, agroturizam i žene Kupresa „Attivo", a jedan od glavnih pokrovitelja bilo je i Federalno ministarstvo okoliša i turizma...

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma

fmoit.gov.ba > Vijesti Na Kupresu održani „DANI TURIZMA-KUPRES 2012" Objavjeno: 03.12.2012 U prepunoj dvorani hotela Adria ski na Kupresu, u petak je svečano otvorena Prva međunarodna konferencija pod nazivom „Turizam i ruralni razvoj"-Dani turizma -Kupres 2012.g. Ovaj dvodnevni događaj na kojem je nazočila i Branka Đurić, federalna ministrica okoliša i turizma, a otvorenim proglasio federalni premijer, g.Nermin Nikšić, organiziran je od strane Udruženja za poduzetništvo, agroturizam i žene Kupresa „Attivo" a jedan od glavnih pokrovitelja bilo je i Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Glavni razlog organiziranja jednog ovakvog događaja je nastavak višegodišnje tradicije održavanja sajma domaćih tradicijskih proizvoda u vrijeme zimske turističke sezone Kupresa, i kontinuirano održavanje tematskih edukativnih...

Ministrica Đurić je u uvodnom govoru naglasila kako je ruralni turizam ogroman neiskorišteni potencijal naše zemlje.

- Projekti poput ovog uvijekće imati potporu Federalnog ministarstvaokoliša i turizma, ali rezultate možemo očekivati samo uz zajednički, sustavni rad javno-privatnog partnerstva, koji će osigurati samoodrživost, te omogućiti ljudima da žive od svoga rada u sektoru turizma - kazala je ministrica.Prva Međunarodna konferencijaTurizam i ruralni razvoj" imala je za cilj okupiti relevantne stručnjake, te ljude koji se bave ruralnim turizmom, kako bi razmjenom mišljenja i iskustava iznašli što bolja rješenja koja vode ka razvoju turističkih potencijala Kupresa koji nude aktivno odmaranje u prirodi - od pustolovnog turizma, brdskog biciklizma, do nordijskog hodanja.

 


Hrvatska gospodarska komora

Naslovnica Županijska komora Split Međuregionalna suradnja: predstavnici gospodarskih komora iz Hrvatske na ”Danima turizma: Kupres 2012.”, Kupres od 30.11.2012 do 01.12.2012 Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora bio je suorganizator manifestacije ”Dani turizma: Kupres 2012.” koja je u organizaciji Udruge za poduzetništvo Attivo održana u Kupresu 30. studenog – 1. prosinca 2012. U sklopu manifestacije održana je 1. međunarodna konferencija ”Turizam i ruralni razvoj”, te tradicionalni sajam ”Domaći tradicijski proizvodi i turizam”. Cilj je organizatora bio da se višegodišnja tradicija održavanja sajma domaćih tradicijskih proizvoda u vrijeme zimske turističke sezone Kupresa obogati edukativnim konferencijama vezanim za turizam na ruralnim prostorima, kako bi se turizam prepoznao kao jedan od najvažnijih faktora ruralnog razvoja. Podršku su skupu iskazali predstavnici BiH vlasti, premijer FBiH Nermin Nikšić, koji je službeno i otvorio konferenciju, te među ostalima ministrica zaštite okoliša i turizma Branka Đurić. Veliku su podršku dale i gospodarske komore iz Hrvatske, ujedno i članice Foruma jadransko...

 

VELIKA PODRŠKA HRVATSKIH GOSPODARSKIH KOMORA KUPREŠKOM TURIZMU

FOTO Dani turizma na Kupresu: 'Ako si izgubio dobitak, dobio si gubitak!'

Katica· 30.11.2012. 22:20

 
«»


Fotograf: Katica Cikoja

Da je ruralni turizam ogroman neiskorišteni potencijal, poruka je i jedan od glavnih zaključaka s prve međunarodne konferencije Turizam i ruralni razvoj koja se 30. studenoga i 1. prosinca održava na Kupresu. Tako su ovim danima turizma na Kupresu i tradicionalnom sajmu pod nazivom „Domaći tradicijski proizvodi i turizam", koji je na rasporedu drugoga dana konferencije u subotu, veliku podršku dale i gospodarske komore iz Hrvatske, između ostalih Pule, Splita, Šibenika i Dubrovnika, čiji su predstavnici ativno sudjelovali u radnom dijelu skupa, predstavivši potencijale Hrvatske u pustolovnom turizmu, brdskom biciklizmu te nordijskom hodanju. Ti su, naime, proizvodi i dalje nedovoljno uključeni u hrvatsku turističku ponudu, a još manje na prostorima Kupresa i BiH iako okoliš i tamošnje lokacije imaju sve mogućnosti, kako je istaknuto, „alternativnoga turizma". Jadranka Radovanić, predsjednica Jadransko-jonskih gospodarskih komora, stoga drži kako ovo područje valja proglasiti top destinacijom pustolovnog turizma, dok Ružica Ćurković iz Udruge za poduzetništvo Attivo, ističe između ostaloga da je za uspješan razvoj značajno „nastaviti tradiciju s novim sadržajima".

Konkretnu pomoć obećali su predstavnici BiH vlasti, među ostalima ministrica zaštite okoliša i turizma Branka Đurić i premijer Nermin Nikšić koji je skup i otvorio. Sve pohvale, pak, upućene su Ružici Ćurković iz udruge Attivo, glavnog organizatora ovog dvodnevnog susreta, udruge koja inače okuplja žene Kupresa u agroturizmu. Žene poduzetnice u ovo vrijeme krize i recesije očito i na ovim prostorima preuzimaju inicijativu u biznisu, pa je Jadranka Radovanić, kao i nedavno u Dubrovniku, podsjetila politički vrh da ne zanemaruje potencijal žene u gospodarstvu, uz poruku i da se radi o značajnom biračkom tijelu!

Očekivanja domaćina od ove manifestacije svakako su u kontaktima s predstavnicima komora i turističkih institucija iz Hrvatske, Srbije, Italije i drugih susjednih zemalja, iz kojih proizlaze mogućnosti za razmjenu iskustava i stvaranje novih oblika suradnje na potencijalnim zajedničkim projektima financiranima iz fondova EU (IPA, MED, SEE, Programi AIC i dr.).  Da je inače riječ o isplativom segmentu turizma pokazuje primjer naše Istre kamo godišnje samo biciklista dolazi oko 100 tisuća, a oni ostvare oko 250 tisuća noćenja. Treba li uopće spomenuti da dolaze sve od ožujka pa do Adventa, a da su im udarni mjeseci rujan i listopad! Cjelogodišnja sezona zajamčena! Baš kao i potrošnja, jer riječ je o odličnim potrošačima (500 do 1000 eura). Predavači iz Hrvatske, naime, ispravili su nekoliko netočnih navoda kada je riječ o pustolovnom turizmu, a jedan je i da se ne radi, kako većina misli, o mladim ljudima već dobnoj skupini od oko 45 godina, većih primanja od prosjeka. Teško je i povjerovati u podatak iz naših anketa prema kojima je manje od 3 posto gostiju u Hrvatskoj zainteresirano za aktivni turizam!? S druge strane, 46 posto ispitanika kaže kako u Austriju dolazi zbog aktivnog odmora. Očito se valja potruditi, i to dobro, da turisti i Hrvatsku doživljavaju kao zemlju za aktivni odmor, rekao je primjerice Daniel Lacko iz Hrvatske gospodarske komore. Posluživši se citatom iz Alana Forda, a koji glasi „Ako si izgubio dobitak, dobio si gubitak!", Lacko je vrlo vjerojatno i najbolje zaključio što nitko od nas ne želi da mu se dogodi.

Dolazak predstavnika resornih ministarstava i institucija BiH najavljen je i na događanjima drugoga dana ove manifestacije, kada će se u sklopu sajma moći kušati i autohtona jela i pića. Manifestacija se također nastavlja „work shopom" turističkih agencija, domaćina i susjednih zemalja, pružatelja usluga smještaja i ostalih turističkih usluga. (kc)

Zaključci Prve internacionalne konferencije :Turizam i ruralni razvoj

1. RAZVITI KUPRES KAO TOP DESTINACIJU PUSTOLOVNOG TURIZMA HBŽ-E,TE ŠIRE BIH,KAO I SUSJEDNIH ZEMALJA EU I JUGOISTOČNE EUROPE S POSEBNOM USMJERENOŠĆU NA RAZVOJ:

 

  • BRDSKOG BICIKLIZMA - Pokretanje izrade Projekta:Trasiranje i označavanje brdskih biciklističkih staza Kupresa,

·        NORDIJSKOG HODANJA - Pokretanje Projekta: Označavanje pješačkih puteva Kupresa, s napomenom da se za nordijsko hodanje mogu koristiti i brdske biciklističke staze,

·        STAZA LJEKOBILJA, ŠUMSKOG VOĆA, PUTEVA SIRA

 

·        2. NASTAVITI S RAZVOJEM MANIFESTACIJA

 

·        - DAN KOSIDBE, obogaćujući sadržaje manifestacije brdskim biciklističkim natjecanjima, te edukacijskim radionicama na temu ekološke proizvodnje, obnovljivih izvora energije, eko - etno turizma i sl.

DANI TURIZMA – KUPRESA, kao tradicionalne manifestacije u organizaciji Udruge Attivo Kupres.

 

«»
 
 


Kontakti

Udruga za poduzetništvo agroturizam i žene Kupres-Attivo

Tanja Ćurković - predsjednica udruge Udruga za poduzetništvo  agroturizam i žene Kupres-Attivo
Naziv: Udruga za poduzetništvo agroturizam i žene Kupres-AttivoAdresa: Put Ljekovitog Bilja bb, 80320 Kupres
Mobitel: +387 63 954 730Email: attivoudruga@yahoo.de