Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres jesen

Attivo Kupres jesen

Attivo Kupres zima

Attivo Kupres zima

Attivo Kupres zima

Attivo Kupres zima

Newsletter

Dubrovački vjesnik

VELIKA PODRŠKA HRVATSKIH GOSPODARSKIH KOMORA KUPREŠKOM TURIZMU

FOTO Dani turizma na Kupresu: 'Ako si izgubio dobitak, dobio si gubitak!'

30.11.2012. 22:20

Fotograf: Katica Cikoja

Da je ruralni turizam ogroman neiskorišteni potencijal, poruka je i jedan od glavnih zaključaka s prve međunarodne konferencije Turizam i ruralni razvoj koja se 30. studenoga i 1. prosinca održava na Kupresu. Tako su ovim danima turizma na Kupresu i tradicionalnom sajmu pod nazivom „Domaći tradicijski proizvodi i turizam", koji je na rasporedu drugoga dana konferencije u subotu, veliku podršku dale i gospodarske komore iz Hrvatske, između ostalih Pule, Splita, Šibenika i Dubrovnika, čiji su predstavnici ativno sudjelovali u radnom dijelu skupa, predstavivši potencijale Hrvatske u pustolovnom turizmu, brdskom biciklizmu te nordijskom hodanju. Ti su, naime, proizvodi i dalje nedovoljno uključeni u hrvatsku turističku ponudu, a još manje na prostorima Kupresa i BiH iako okoliš i tamošnje lokacije imaju sve mogućnosti, kako je istaknuto, „alternativnoga turizma". Jadranka Radovanić, predsjednica Jadransko-jonskih gospodarskih komora, stoga drži kako ovo područje valja proglasiti top destinacijom pustolovnog turizma, dok Ružica Ćurković iz Udruge za poduzetništvo Attivo, ističe između ostaloga da je za uspješan razvoj značajno „nastaviti tradiciju s novim sadržajima".

Konkretnu pomoć obećali su predstavnici BiH vlasti, među ostalima ministrica zaštite okoliša i turizma Branka Đurić i premijer Nermin Nikšić koji je skup i otvorio. Sve pohvale, pak, upućene su Ružici Ćurković iz udruge Attivo, glavnog organizatora ovog dvodnevnog susreta, udruge koja inače okuplja žene Kupresa u agroturizmu. Žene poduzetnice u ovo vrijeme krize i recesije očito i na ovim prostorima preuzimaju inicijativu u biznisu, pa je Jadranka Radovanić, kao i nedavno u Dubrovniku, podsjetila politički vrh da ne zanemaruje potencijal žene u gospodarstvu, uz poruku i da se radi o značajnom biračkom tijelu!

Očekivanja domaćina od ove manifestacije svakako su u kontaktima s predstavnicima komora i turističkih institucija iz Hrvatske, Srbije, Italije i drugih susjednih zemalja, iz kojih proizlaze mogućnosti za razmjenu iskustava i stvaranje novih oblika suradnje na potencijalnim zajedničkim projektima financiranima iz fondova EU (IPA, MED, SEE, Programi AIC i dr.). Da je inače riječ o isplativom segmentu turizma pokazuje primjer naše Istre kamo godišnje samo biciklista dolazi oko 100 tisuća, a oni ostvare oko 250 tisuća noćenja. Treba li uopće spomenuti da dolaze sve od ožujka pa do Adventa, a da su im udarni mjeseci rujan i listopad! Cjelogodišnja sezona zajamčena! Baš kao i potrošnja, jer riječ je o odličnim potrošačima (500 do 1000 eura). Predavači iz Hrvatske, naime, ispravili su nekoliko netočnih navoda kada je riječ o pustolovnom turizmu, a jedan je i da se ne radi, kako većina misli, o mladim ljudima već dobnoj skupini od oko 45 godina, većih primanja od prosjeka. Teško je i povjerovati u podatak iz naših anketa prema kojima je manje od 3 posto gostiju u Hrvatskoj zainteresirano za aktivni turizam!? S druge strane, 46 posto ispitanika kaže kako u Austriju dolazi zbog aktivnog odmora. Očito se valja potruditi, i to dobro, da turisti i Hrvatsku doživljavaju kao zemlju za aktivni odmor, rekao je primjerice Daniel Lacko iz Hrvatske gospodarske komore. Posluživši se citatom iz Alana Forda, a koji glasi „Ako si izgubio dobitak, dobio si gubitak!", Lacko je vrlo vjerojatno i najbolje zaključio što nitko od nas ne želi da mu se dogodi.

Dolazak predstavnika resornih ministarstava i institucija BiH najavljen je i na događanjima drugoga dana ove manifestacije, kada će se u sklopu sajma moći kušati i autohtona jela i pića. Manifestacija se također nastavlja „work shopom" turističkih agencija, domaćina i susjednih zemalja, pružatelja usluga smještaja i ostalih turističkih usluga. (kc)VIDEO Kupres: Zašto je selo jadno 'gdje pijetao ne pjeva...'

01.12.2012. 18:35

KUPRES 2012: TURIZAM I DOMAĆI PROIZVODI

Galerija

 

Fotograf: Katica Cikoja

Sudeći po konstantnom smiješku subota na Kupresu ugodno se dojmila Jerka Lijanovića, dopremijera Federacije BiH i ministra poljoprivrede. On je, naime, otvorio sajam domaćih tradicijskih proizvoda čemu je prethodila prva međunarodna konferencija turizma i ruralnog razvoja kojoj je nazočilo oko 160 sudionika, i koja je, na zadovoljstvo glavnoga organizatora Udruge za poduzetništvo Attivo, dobila odlične ocjene, ali i obećanja predstavnika najviše vlasti i turističkih zajednica kakoće maksimalno pomoći razvoju pustolovnog turizma, čemu su, s obzirom na planove i zajedničke projekte, svoj glas „za" dale i hrvatske gospodarske komore, te neki od obrtnika koji su se, poput šibenskog obrta Dalmatino, ovoga vikenda predstavili na Kupresu računajući i na ovo po svemu zanimljivo tržište za hrvatske proizvode. Osim kao skijaško odredište, kako smo se uvjerili, Kupres ima sve šanse zaživjeti i kao top destinacija pustolovnog turizma, i samim tim biti odredište usko vezano uz razvoj tog tipa turizma i u našoj zemlji. Po onome, pak, što se moglo čuti i vidjeti tijekom dana turizma na Kupresu 30. studenoga i 1. prosinca, sve strane vezane uz ovaj segment gospodarstva koji jamči i razvoj proizvodnje obvezale su se kako će učiniti sve kako na ovim prostorima ne bi zaživjela ona stara (a čuli smo je i ovdje, baš tijekom otvaranja sajam) izreka – 'Jadno je selo gdje pijetao ne pjeva...'.

(kc)