Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres jesen

Attivo Kupres jesen

Attivo Kupres zima

Attivo Kupres zima

Attivo Kupres zima

Attivo Kupres zima

Newsletter

Hrvatska gospodarska komora

 Naslovnica Županijska komora Split

Međuregionalna suradnja: predstavnici gospodarskih komora iz Hrvatske na ”Danima turizma: Kupres 2012.”, Kupres

od 30.11.2012 do 01.12.2012

Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora bio je suorganizator manifestacije ”Dani turizma: Kupres 2012.” koja je u organizaciji Udruge za poduzetništvo Attivo održana u Kupresu 30. studenog – 1. prosinca 2012. U sklopu manifestacije održana je 1. međunarodna konferencija ”Turizam i ruralni razvoj”, te tradicionalni sajam ”Domaći tradicijski proizvodi i turizam”. Cilj je organizatora bio da se višegodišnja tradicija održavanja sajma domaćih tradicijskih proizvoda u vrijeme zimske turističke sezone Kupresa obogati edukativnim konferencijama vezanim za turizam na ruralnim prostorima, kako bi se turizam prepoznao kao jedan od najvažnijih faktora ruralnog razvoja. Podršku su skupu iskazali predstavnici BiH vlasti, premijer FBiH Nermin Nikšić, koji je službeno i otvorio konferenciju, te među ostalima ministrica zaštite okoliša i turizma Branka Đurić. Veliku su podršku dale i gospodarske komore iz Hrvatske, ujedno i članice Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora – komore Pule, Šibenika, Splita i Dubrovnika, čiji su predstavnici aktivno sudjelovali u radu konferencije.
Skup je i u ime središnje HGK pozdravila glavna tajnica Martina Velnić Župić, koja je naglasila važnost institucija u pružanju pomoći i podrške raznim gospodarskim inicijativama. Jadranka Radovanić, predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora i predsjednica ŽK Split, pozdravila je nazočne u ime Foruma, udruge koju čine regionalne gospodarske komore iz 7 jadransko-jonskih zemalja te jedne pridružene, i koja obuhvaća više od milijun gospodarskih subjekata. Radovanić je podsjetila na dosadašnje aktivnosti i rezultate rada Foruma, kao i na kongrese poduzetnica koji su proizišli iz njegova rada. Upravo je 2011. godine, na XI. Forumu u Crnoj Gori, 2. nagradu na natječaju za inovativna ženska poduzeća dobila Ružica Ćurković iz Udruge Attivo, glavna organizatorica ovog dvodnevnog skupa u Kupresu.
Ćurković je dane turizma promovirala i na nedavno održanom 7. kongresu poduzetnica jadransko-jonske regije u Tirani. Potencijal žena u gospodarstvu se ne smije zanemarivati, već i zbog toga što se radi o značajnom biračkom tijelu, zaključila je Radovanić. Učinci ove manifestacije, za koju su svi izrazili nadu da će biti samo prva u nizu, očekuju se upravo u kontaktima s predstavnicima komora i turističkih institucija susjednih zemalja, posebno u okviru Jadransko-jonske makroregije na kojoj radi Forum, a koji donose mogućnost direktnog uključivanja Kupresa i šire BiH u zajedničke projekte prekogranične suradnje država regije. Tako je na konferenciji, u okviru međuregionalne suradnje, turistička agencija ”Maestral” iz Splita predstavila konkretne projekte povezivanja jadransko-jonskog turističkog područja. Da Kupres ima sve prirodne mogućnosti za razvoj selektivnih oblika turizma i aktivnog odmora u prirodi, te da uz dodatna veća ili manja ulaganja može ponuditi takve sadržaje za kojima s druge strane postoji ozbiljna potražnja pokazale su prezentacije pustolovnog turizma, brdskog biciklizma te nordijskog hodanja. Predavači iz Hrvatske na zanimljiv su i slikovit način predstavili ove posebne oblike turizma te ukazali na predrasude koje se uz njih vežu. Jedna od njih je da pustolovni turizam preferiraju isključivo mladi ljudi dok istraživanja pokazuju da se radi o dobnoj skupini od oko 45 godina, obrazovanijoj, s većim primanjima od prosječnih te odličnim potrošačima.
U zaključcima s konferecije je rečeno da je ruralni turizam Kupresa i BiH ogroman neiskorišeni potencijal, da stoga dosadašnju tradiciju treba nastaviti i upotpuniti je s novim alternativnim oblicima turizma, te u konačnici, kako je poentirala Jadranka Radovanić, proglasiti ovo područje top destinacijom pustolovnog turizma. Da bi se to ostvarilo potrebna je sinergija svih struktura, od podrše institucija do rada na terenu te konačno plasmana informacija do krajnjih korisnika. Drugog dana manifestacije održan je sajam domaće radinosti na kojem su se mogla kušati i autohtona jela i pića, a posjetio ga je i dopremijer FBiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Lijanović.