Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres ljeto

Attivo Kupres jesen

Attivo Kupres jesen

Attivo Kupres zima

Attivo Kupres zima

Attivo Kupres zima

Attivo Kupres zima

Newsletter

KUPRES

KUPRES

OPĆENITO O KUPRESU

Kupres se nalazi u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, na Kupreškoj visoravni površine 567 km2 i nadmorskoj visini oko 1200m.  Naziv  Kupres se prvi put zvanično pominje u darovnici kralja Stjepana Tomaševića, bosanskog kralja, 18.rujna 1461.godine. Međutim, u ranijoj povijesnoj dokumentaciji za Kupres se vežu nazivi Tropolje, Vrhovine , Završje i Zapadne strane.Postoje različita tumačenja o nastanku imena Kupres.Međutim,mnogi su povjesničari najbliže onom,gdje se ime Kupres veže za staro-ilirske riječi :kup i rrash(raš).Prva riječ znači duboku zdjelu,a druga ravnicu.”Dakle ,kup –raš označuje ravan kupastog oblika,odnosno zatvorenu kotlinu,što savršeno odgovara kupreškom kraju ,koji je kao kakva slika uokviren sa 16 planina Tako se od starijeg naziva Kupraš razvio tokom vremena oblik Kupris,Kupres,Kupreš,"piše naš Kuprešak fra Miroslav Džaja u svojoj knjizi :"Sa Kuprečke visoravni”

Po svom političkom ustroju, Kupres se poslije rata nalazi u Hercegbosanskoj županiji, sa središtem u Livnu.

OSOBITOSTI  KUPRESA

Osobitosti Kupresa se ogledaju u zemljopisnom položaju, reljefu, nadmorskoj visini, klimatskim prilikama, iznimno bogatoj flori i fauni i stanovnicima široka i otvorena srca.

U Kupresu se ukrštaju kontinentalna i mediteranska klima. Zime su oštre, sa obilnim snijegom, mnogi će reći, kao sibirske, a ljeto  je toplo i sunčano. Ali, i za najvećih ljetnih vrućina u Kupresu uvijek lahori blagi povjetarac, pa je ugodno. Posebno su lijepe i svježe večeri, gdje ćete uživati u šetnji po kupreškim krajolicima, a kad legnete da spavate, slobodno ćete se pokriti prekrivačem.. Jesen na Kupresu zna biti izuzetno ugodna i lijepa, bez magle i sa puno sunca. Stari Kuprešaci takvu jesen prozvaše Miholjsko ljeto.

Kupres ima izvrstan zemljopisni položaj, jer  preko Kupresa vode putovi za mnoge centre u Bosni i Hercegovini, kao i u susjednu Republiku Hrvatsku  i srednjoeuropske zemlje.Kupres je udaljen od Splita, Mostara i Banjaluke oko 130 km, a nešto više od Sarajeva.
Kad dolazite u Kupres iz bilo kojeg pravca vi se" penjete", a onda pred vama bljesne velika ravan ,omeđena brdima i planinskim vijencima. Kupres i njegova sela su smješteni na tri ravna polja i to: Kupreško polje, Vukovsko polje i Ravno polje.

Kuprešaci su kroz burnu povijest svoga kraja mnogo puta bili prisiljeni,  zbog najezda različitih osvajača i agresora ,da napuste svoje domove. Ali, uvijek su se iznova vraćali u svoj Kupres. I što je posebno ,uvijek su iz pepela podizali svoje domove, ljepše i bolje nego što su bili.To je sigurno sa razlogom,jer Kupres je doista po svemu osobit.Da je to tako govore i mnogi koji posjete Kupres.

Jukić I.Fr. u :Putopisni i istorijsko-etnografski radovi,Sarajevo,1953,str.103,zapisa:

„Nema u Bosni predjela ugodnijega  za ljetni odmor od Kupresa.Zrak čist,voda zdrava,jela ugodna:ovčiji sir,mlijeko,skorup,janjetina……"

Zbog svega toga Kupres je idelno mjesto za zdravstveni turizam

Kupres, mjesto prirodnog mirisnog cvijeća , ljekobilja i šumskog voća

U rano proljeće, kad se budi vegetacija u svim susjednim i mnogim drugim mjestima,čini se da Kupres još spava zimski san. Ali, onda za nepuni mjesec dana ovdje stiže jako mediteransko sunce i vegetacija odjednom bukne i brzo nadoknadi vrijeme čekanja. Impozantno je i očaravajuće raznovrsno cvijeće i ljekobilje, koje se naprosto smjenjuje jedno za drugim. Skoro svakih 20 dana može se vidjeti nova postava cvjetnih tepiha. Ovo se naprosto ne može vidjeti više nigdje kao na Kupresu.Kupreško cvijeće i prirodne ljepote su predmet stalnih inspiracija mnogih likovnih umjetnika." Visoravan u cvatu", djelo poznatog likovnog umjetnika  Gabrijela Jurkića, danas se čuva kao nacionalno blago u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu. I naša književnica i likovna umjetnica Ružica Hrnjkaš-Živković, nalazi svoje  stalne inspiracije u ljepoti svoga kupreškoga  kraja,isto  kao i Otodije Šimić i Nikola Ivić-IVAĆ ,te mnogi drugi.

Na Kupresu se nalazi oko  40 biljaka,koje su označene kao endemske..

Kadulja,kamilica,matičnjak,metvica,bokvica,majčina dušica,neven,bijeli i crni sljez,divlji luk,maslačak,bazga,medvjeđe uho,gospina trava,kopriva,samo su mali dio iz bogate riznice ljekobilja koje se može ubrati na Kupresu.

Šumsko voće:divlje borovnice, maline, kupine, divlje jabuke, kruške, trešnje, boba, glog ,divlji šipak i  drugo, pravo su malo bogatstvo, još nedovoljno iskorišteno. Također,ako volite gljiive,onda ste opet na pravoj adresi,ako se nalazite na Kupresu u jesen. U Kupresu možete ubrati livadske i šumske gljive.

Zalazak sunca i zvijezde

Svugdje i na svakom mjestu na kugli zemaljskoj je inspirativno promatrati zalazak sunca. Ali, na Kupresu je to nešto osobito. Književnik Ivan Aralica zapisao je da tko nije bio na Kupresu u vrijeme ravnodnevnice, taj ne zna kako izgleda zalazak sunca. Doista,  teško je riječima opisati ovaj nebeski fenomen nad kupreškim nebom. Zalazak sunca, potom more zvijezda što se naprosto utrkuju po nebeskom svodu, to je što možete doživjeti samo na Kupresu i nigdje više.

Kupres, mjesto za uživanje u zimskim radostima i sportovima

U zimskom periodu Kupres obiluje snježnim padavinama, te zahvaljujući tomu, kao i  nadmorskoj visini i brojnim padinama, ovo je idealno mjesto za uživanje u zimskim pejzažima i sportovima. Afirmirani skijaški centri, škole skijanja i različiti drugi sadržaji svake zime plijene brojne ljubitelje snijega.

Kupres, mjesto proizvodnje zdrave hrane  i prirodnih napitaka

Zahvaljujući velikom prostranstvu pašnjaka i livada, te klimatskim uvjetima, Kupres je odavnina poznat kao stočarski kraj. Kupres ima bogate pašnjake i livade bogate mirisnom travom i ljekovitim biljem. Zato nema potrebe za pripravljanjem silaža i uzgoja stoke sa koncentratima. Iako Kuprešaci znaju da bi imali veće prinose da se okrenu intenzivnom uzgoju stoke, oni se nevoljko ili nikako ne odlučuju za ovakav uzgoj. Oranice se gnoje sa stajskim đubrivom. Zato su svi proizvodi sa kupreške zemlje zdravi i izvrsne kvalitete. Mlijeko proizvedeno na Kupresu ima izvrsne kvalitativne parametre, što izgleda nevjerojatnim za mnoge eksperte iz Europe, koji su provodili analize i istraživanja (mliječna mast,proteini,bjelančevine...)

Kuprško tele i janje posjeduju ekstra kvalitete mesa. Osobito je kupreška janjetina poznat specijalitet sa ražnja.

Također,  kupreški  sirevi i kukupreški kajmak  imaju  stoljetnu tradiciju proizvodnje na ovom prostoru. Još prije 150 godina kupreški sirevi su služeni na Bečkim dvorima. Danas u Kupresu postoje dvije mljekare,Kupreška mljekara i Eko flora,Kupres, koje proizvode tvrde i polutvrde sireve, vrhunske kvalitete. Kupreška mljekara radi još i kajmak i maslac.

Kuprška pura sa domaćim maslacem, sirom i kajmakom je kupreški specijalitet, nenadmašne kvalitete, kojeg kao takvog možete  probati samo na Kupresu.
U Kupresu se uzgajaju i povrtlarske kulture, a osobito je poznat kupreški krompir, izuzetne kvalitete.U  Kupresu se proizvodi i med, koji je zbog bogate flore i faune izvrsne kvalitete i ljekovitog svojstva. Iako se u Kupresu ne proizvodi rakija niti loza, mnogi stanovnici sami sa kupreškim ljekovitim travama proizvode različite travarice, koje posjeduju ljekovita svojstva.Zato ćete kao gosti uvijek biti ponuđeni nekom travaricom.Mi savjetujemo,nikad ne odbijajte,jer ćete popiti čašicu lijeka,jer Kuprešaci nikad neće uzeti nikakvu  drugu rakiju i lozu,ako nije domaća i prirodna.A onda će se u tom piću naći različite ljekovite i aromatične biljke sa Kupresa.

U Kupresu, kao rijetko gdje raste obilje divljih šipaka.Zato mnoga domaćinstva prave pekmez od šipka, a također se od šipka pripremaju čajevi i sokovi izvrsne kvalitete.

Izvori vode , prirodna jezera i planinski potoci

Na sjeveroistočnom dijelu Kupresa, na padinama planine Stožer, nalazi se veliki broj izvora bistre i hladne vode. Stari Kuprešaci kažu da ih ima koliko godina ima dana Fra Miroslav Džaja u svojoj knjiz:”Sa Kupreške visoravni" ovako opisuje hidrografske karakteristike Kupreškog kraja: „Kupreški kraj se sastoji iz tri hidrografski dosta samostalne kotline: Bajramovačku na sjeveru, Mrtvičku u sredini i Milačku na jugu. Najneravnije tlo je bajramovačkog dijela, gdje su mnogobrojne kose, uvale i vrtače velikih razmjera, a tek na zapadu je prostrana ravan. Tuda protječe rječica Mrtvaja koja izvire kod sela Stražbenice, teče prema sjeverozapadu i ponire na kraju polja, blizu Šemanovaca. Mrtvačkom kotlinom teče rječica Mrtvica, u koju se ulijevaju potoci Smrdelj, Karićevac i Jazmak. Teče prema zapadu i sjeverozapadu i uvire pod Kurljajem, odnosno pod Jarmom . Milačkom kotlinom teče Milač, vodom najobilatija kupreška ponornica.Izvire iz Lupoglavskog jezera,istočno od Kukavica i nekoliko vrela u blizini,te prima pritoke:Otinovački potok,Kadinovac i Jurkovaču I teče smjerom jugozapada.Ponire u Pitomim livadama,Rilić polja,dok se ljeti gubi u ponoru ispod sela Gornji Malovan.

Uz pomenute tekuće vode,ima u kupreškom kraju još preko 20 vrtača glinenog podnožja,u kojima se voda zadržava,čineći jezerca sa 100-200m promjera.Od njih neka imaju svoje vlastite izvore.”

Obzirom da vode sa Kupreške visoravni teku prema Jadranskom moru i Crnom moru, na Kupresu je razdjelnica voda Jadranskog i Crnomorskog sliva.

Kukavičko jezero

Najveće i  najljepše  jezero u kupreškoj općini je Kukavičko jezero kod sela Kukavice. To je glacijalno jezero površine 3750 m2, bogato je pastrmkom i rakom.Kukavičko jezero se nalazi u prekrasnom krajoliku,okruženom crnogoričnom šumom .Uz Kukavičko jezero treba spomenutu i dva manja glacijalna jezera, Turjača površine 2500 m2 i Rastičevo površine 1900 m2.

I JOŠ NEŠTO O KUPRESU

Koliko je Kupres prirastao srcu svojim Kuprešacima, ali i mnogim drugima ljubiteljima ovog kraja govori bezbroj ispjevanih pjesama. Teško je pronaći grad ili mjesto, koje je toliko inspiriralo mnoge autore i pjevače da upravo svoje pjesme poklone jednom mjestu,kao što je to slučaj sa  Kupresom.

Kada govorimo o ovoj temi,onda treba spomenuti našu Kuprešku Janju Čičak iz sela Odžaka.Fra Mroslav Džaja u svojoj knjizi Sa Kupreške visoravni kaže:"Naša Janja izašla je na glas kao izvrsna pjevačica starih i već skoro zaboravljenih melodija.  Ona je nastupala 1937.god. na priredbama hrvatske "Seljačke sloge" u Sarajevu sa kćeri Marom i Finom Turalija pokojnog Nike. Poslije rata imala je također više nastupa oko 1950.god. Ona je osim toga "kazivala", a dijelom i sama spjevala dosta lirskih pjesama. Neke su od njih zabilježene, u svemu oko 163 pjesme i oko 90 melodija.

Janja Čičak kći je Ante Franjića i Ruže rođene Vujica. Primjer je bistrine i nadarenosti našeg naroda”.Ali,naravno o Kupresu nije  pjevala samo Janja, već i toliko drugih, da se ne usudimo da ih prebrojavamo,jer bi sigurno napravili nepravdu,jer bi nekog izostavili.Pa ipak,da spomenemo samo neke pjesme,koje se svakodnevno slušaju na radio postajama:

  • HKUD NAPREDAK: BEĆARAC
  • BRUNO BAKOVIĆ: MOJ IVANE
  • KUPREŠKE CURE: TRI MJESECA
  • PARTY BAND: PUŠE VITAR
  • HKUD NAPREDAK: OJ KUPRESU, VISOKA RAVNINO
  • JAKOV KASALO: SRCE KUPREŠKO
  • HKUD NAPREDAK: TICA ŠEVA
  • JOZO VUČIĆ: PALA MAGLA
  • THOMPSON: MOJ IVANE

Kupres je po svemu osobit i velik, baš kao što je velika nadmorska visina na kojoj se nalazi,velik,postojan i široka srca,kao i  njegovi stanovnici.

Mi smo samo pokušali da Vam prezentiramo prirodne ljepote,bogato povijesno i kulturno nasljeđe.Ali,da biste doista doživjeli sve ljepote i bogatstva kupreškog kraja,morate osobno doći.To se jednostavno mora doživjeti. Odluka je na Vama.

Vezani dokumenti